ESTUDI DE PEIXOS


Encara que ho semble, no estem a la llotja, subhastant el peix. Aquesta pràctica ben segur que l'hauria fet millor que jo el pare de Gaizka o qualsevol altre pescador. Per cert, si he comés alguna errada en algun nom, que m'avisen.
Anem a estudiar un quants exemplars. Els mesurarem i vorem si tenem la talla mínima per a ser venuts. Els observarem i intentarem relacionar algunes característiques (aletes, boca, dentició, forma del cos, etc.) amb el seu hàbitat (si viuen al fons rocós, si són grans nadadors, etc.). Leonardo i Aissa amb el rap.

Rubio o Borratxo, Trigloporus lastoviza.

Congre, Conger conger.

Gall o Bruixa sense taques o Palaia, Lepidorhombus whiffiagonis o Lepidorhombus boscii. Amb la seua boca protràctil.

Laia i Raquel mesurant el gat.

Lluç, Merluccius merluccius, en castellà, merluza. El seu nom ve del llatí "mare, maris"  (mar) i "lucius" (lluç de riu, al qual se sembla molt, al lucio, en castellà). Els alumnes van extraure del seu tub digestiu el que semblaven fragments d'una estrella de mar.

Al fons, Nabil aguantant la sardina per a què David la mesure.

Gat, Scyliorhinus canicula , pintarroja en castellà (per les taques roges distribuïdes pel seu cos). El nom científic ve del grec "skylion-rhine", esqual-llima (eina per a polir, i és degut a la seua pell aspra. El primer paper de vidre, de "lija", va ser la pell dels taurons), i del  llatí "caniculam", goseta. 
Podem apreciar les seues 5 obertures branquials, típiques dels elasmobranquis (taurons, tenen entre 5 i 7, i ratlles, que tenen entre 5 i 6).


El rap, Lophius piscatorius, amb la seua dentició. Al seu tub digestiu tenia sorra. Aquesta és un indici més d'on viu aquest peix.

Encara que Ana ho intenta, no aconsegueix despistar-nos, i no la confonem amb el rap. Mentre, Mar pensa: "Haurà caigut el profe o no?".

Detall del filament i el seu extrem que utilitza com si fóra una de canya de pescar, i que ondegen com una bandera. Estan ben camuflats posats sobre el fons marí, on se semienterren esperant pacientment mentres ondegen l'esquer ("señuelo, cebo", en castellà) sobre la seua boca, la qual cosa atrau a peixos xicotets que cauen en la seua boca extensible quan intenten menjar-se este esquer.

Maria i el rap.

Pagell, Pagellus erythrinus. Detall de l'aleta de dorsal.
       

Fernando i Manel estudiant el rap


L'altra història del laboratori. Com que va tocar el timbre i no van tindre temps suficient, (els alumnes tenien altres classes i jo també) vam deixar tot l'instrumental a la pica. Al dia següent, el profe va anar a les 8h00',  20' abans de que començaren les classes, per a rentar-ho tot i que el laboratori estiguera en perfectes condicions per a poder ser utilitzat per algun altre company.



1 comentari:

  1. Interessant activitat, els pares agraïm l'esforç d'organitzar-la i de publicar-la.

    ResponElimina